V souvislosti s nedávným ohlášením uzavření sociální sítě Google+ se rozhodla část tamější komunity k přechodu na novou platformu. Mastodon je zvláštní sociální síť, která umožňuje decentralizaci, tudíž nezávisí na centrální autoritě. Pokud se vám současné umístění přestane líbit, můžete snadno přejít jinam a třeba předejít cenzuře. Díky otevřenosti otevřenosti projektu existují také nativní aplikace a 3 bych rád v dnešním článku představil..

Tootle

První na seznamu je Tootle. Velikou výhodou je uživatelské rozhraní napsané v GTK+, tudíž aplikace zapadne do prostřední GNOME Shell, ačkoliv je původně vytvořená pro elementary OS. Vychází z původního projektu Corebird, což byl svého času velmi populární klient pro Twitter, než Twitter omezil svoje API (U Mastodontu takové centrální rozhodnutí nepřichází v úvahu). Stáhnout si ho můžete třeba z Flathubu, což je velká výhoda, protože původní aplikace psané pro elementary OS nevypadají v původním GNOME Shellu příliš dobře, což Flatpak řeší.

Shrnutí

  • Nativní GTK+ aplikace
  • Intuitivní rozhraní
  • Distribuce přes Flatpak

Whalebird

Další na řadu přichází Whalebird s velmi svěžím a dobře zvládnutým rozhraním. Celá aplikace je postavená na frameworku Electron (jako třeba Atom a další populární aplikace). Pro uživatele je na webu ke stažení rpm, deb balíček, či případně tar.bz archiv. Domovská stránka projektu je whalebird.org a na vývoj se můžete podívat na githubu. Rozhraní je velmi zdařilé, přehledné a umožňuje například snadnou správu vašich více účtů podobně jako to má například komunikační platforma Slack.

Shrnutí

  • Elegantní aplikace s pěkným GUI
  • Možnosti snadného přepínání účtu
  • Aplikace není nativní

Toot

Pro milovníky příkazové řádky tu máme ještě Toot, který obsahuje experimentální textové rozhraní. Aplikace je napsaná v Pythonu a jde ji snadno nainstalovat přes pip. Při testování se mi bohužel nepovedlo klienta spustit. Nedělal jsem nějakou zevrubnou analýzu problému a uvádím ho především pro zajímavost. Pokud Vás klient zaujal, můžete ho otestovat a s případnou recenzí se s námi podělit, projekt najdete na Githubu. Jsou i další klienti, zkuste si schválně vyhledat spojení "Mastodon CLI", nebo něco takového.

Závěr

Mastodon zkouším primárně z důvodu zániku Google+, protože ačkoliv se mu přezdívalo "město duchů", bylo zde pár lidí, které se vyplatilo sledovat. Doufejme, že se podaří na sociální síti Mastodon také nějakou komunitu vybudovat. Třeba začněte sledovat @fedoracz@floss.social. Ačkoliv jsem původně chtěl spíše doporučovat Whalebird, tak po nedávné aktualizaci bych spíše doporučil Tootle. Instalace z flatpaku je snadná, vypadá dobře a zapadne do prostředí Gnome, Whalebird oproti tomu má zase velikou výhodu v možnostech správy více účtů najednou.