Jak vytvořit a přizpůsobit 3D model určený k tisku jsme si řekli již v minulém díle. Na jeho konci jsem nakousl, k čemu jsou dobré tzn. slicery, nyní se podíváme na konkrétní aplikaci: Skeinforge.

Pokud jste to ještě neudělali, určitě si přečtěte základní seznámení s 3D tiskárnami RepRap a první díl o programech používaných u 3D tisku, který se věnuje dvěma tématům: kde vlastně vzít model pro tisk a co to jsou slicery. Nejprve se budeme věnovat slicerům, které fungují jako samostatné programy a neumožňují ovládání tiskárny.

Skeinforge

Prvním ze dvou samostatných slicerů, kterým se v tomto seriálu budu věnovat, je Skeinforge. Hned na začátek musím upozornit na to, že používání této aplikace vážně poškozuje mentální zdraví.

Jde o poměrně starou, nepříliš aktivně vyvíjenou (poslední verze je rok stará, ale autor stále někde bokem udržuje nepublikované změny) aplikaci, která používá rozhraní Tk. Grafické rozhraní je neuvěřitelně nepřehledné a nepříjemné na pohled. Přesto je Skeinforge jistou stálicí v oblasti slicování a pokud si dobře připravíte profily, poskytuje velmi kvalitní výsledky.

3d-tisk-skeinforge-defualt

Skeinforge v celé své „kráse“

Pokud nainstalujete balíček skeinforge, najdete aplikaci v nabídce Grafika.

Profily

Základem práce s aplikací je správa profilů – ty máte pro 3D tisk na začátku k dispozici čtyři, podle použitého materiálu: ABS, HDPE, PCL a PLA. Jde o profily typu Extrusion, Skeinforge umí počítat i instrukce pro jiné CNC stroje, například lasercuttery.

Správa profilů není příliš rozsáhlá nebo komplikovaná, ale je třeba vědět, jak se k ní dostat. V horní části okna se můžete přepínat mezi jednotlivými částmi aplikace. Z části Craft je třeba se přesunout na Profile. To můžete udělat tlačítkem v části označené na obrázku modře nebo pomocí menu aplikace – Profile | Profile... – druhá možnost však nastavení profilů otevře v novém okně.

Na první pohled není patrné, jak přidat nový profil, a to proto, že tlačítko k tomu určené se nachází „za ohybem“ a je k němu potřeba doskrolovat. Bohužel kolečkem na myši to nejde, takže budete muset použít posuvník na pravé straně. Nový profil převezme vlastnosti profilu označeného v jejich seznamu. Profily nelze nijak třídit ani kategorizovat, takže doporučuji zvolit nějaký unifikovaný způsob pojmenovávání, ve kterém zohledníte, o jaký jde materiál i jaká je tiskárna, pokud jich máte víc.

3d-tisk-skeinforge-profile 3d-tisk-skeinforge-add-profile

Jednoduché jako facka

Po přidání profilu je ještě třeba kliknout na tlačítko Save all, což stejně doporučuji provádět při každé úpravě čehokoli. Profily jsou naštěstí uložené jako CSV soubory v poměrně jednoduché adresářové struktuře v adresáři ~/.skeinforge:

.skeinforge
└── profiles
 ├── cutting
 ├── cutting.csv
 ├── extrusion
 │   ├── ABS
 │   │   ├── alteration.csv
 │   │   ├── carve.csv
 │   │   ├── dimension.csv
 │   │   ├── skeinforge_craft.csv
 │   │   ├── skeinforge.csv
 │   │   ├── skeinforge_help.csv
 │   │   ├── skirt.csv
 │   │   └── temperature.csv
 │   ├── ABS-Fedora.cz
 │   │   ├── ...
 │   ├── HDPE
 │   │   ├── ...
 │   ├── PCL
 │   │   ├── ...
 │   └── PLA
 │      └── ...
 ├── extrusion.csv
 ├── milling
 ├── milling.csv
 ├── skeinforge_profile.csv
 ├── winding
 └── winding.csv

Takže někomu bude možná příjemnější správa pomocí kopírování adresářů. Výhodou je, že profily je možné uchovávat například v gitu nebo jiném SCM. Pozor na to, že dokud u profilu neproklikáte všechny karty, nevytvoří se všechny soubory.

3d-tisk-skeinforge-tabs

Slovem karta mám na mysli jednotlivé kategorie voleb označené na obrázku

Prosím nařezat!

Všechny volby týkající se slicovaní najdete v části Craft. Jednotlivé karty představují moduly, které můžete vždy buď aktivovat, nebo deaktivovat a nastavit jim určité volby. Vysvětlování jednotlivých voleb se zde věnovat nebudu, sám je všechny neznám.

Důležité je najít volby, které potřebujete měnit a naučit se s nimi pracovat – to ale může být běh na dlouho trať, začátky se Skeinforge jsou hodně bolestivá záležitost. V tomto ohledu vás můžu odkázat na poměrně rozsáhlou, ale nepřehlednou dokumentaci, kterou můžete prohlížet online nebo offline v balíčku skeinforge-doc. Doporučuji se podívat na obě místa, protože se jejich obsah ne vždy shoduje.

Pokud chcete objekt konečně nařezat, použijete k tomu magické tlačítko Skeinforge v levém dolním rohu. Vyberete soubor a řezání začne. O tom, že se něco děje, víte však jen proto, že celá aplikace přestane reagovat. Informace o průběhu řezání Skeinforge vypisuje do terminálu, proto je lepší aplikaci spouštět z něho. Pokud použijete příkaz skeinforge bez argumentu, spustí se GUI, pokud použijete jako argument cestu k souboru, začne se rovnou řezat posledním nastaveným profilem.

3d-tisk-nastaveni-profilu

Správnému nastavení profilu je třeba věnovat pozornost, jinak vaše výtisky nedopadnou dobře
(Zdroj 3DprintFIT)

PyPy

Kromě nezvládnutého uživatelského rozhraní má Skeinforge ještě jednu nepříjemnou vlastnost: pomalost. Nevýhoda spočívá především v tom, že celá operace slicování probíhá pouze na jednom jádru procesoru, protože není paralelizovaná.

Skeinforge je napsaný v Pythonu, a to je interpretovaný jazyk. Ve Fedoře (a i jinde) se standardně používá interpret CPython. Pokud ale na slicování použijete interpret PyPy, operace sice stále běží na jednom procesoru, ale díky magii, které se říká Just-in-time compiler, se celý proces zrychlí asi trojnásobně. Aby to nebylo příliš jednoduché, PyPy neumí zobrazit grafické rozhraní v Tk, takže běžný workflow je:

  1. otevření Skeinforge pomocí CPythonu
  2. vybrání profilu
  3. případná změna hodnot
  4. uložení všeho a zavření Skeinforge
  5. slicování pomocí PyPy z terminálu

Pokud použijete příkaz skeinforge, použije se CPython. Pokud použijete příkaz skeinforge-craft, použije se PyPy.

3d-tisk-skeinforge-craft

Slicování pomocí příkazu <i>skeinforge-craft</i>

Podobnou šarádu ale dělat nebudete: V ovládacím softwaru pro tiskárnu, která používá externí slicer, je tlačítko, které vyvolá nastavení Skeinforge, a při slicování objektu se implicitně použije PyPy. K tomu se ale dostaneme až v některém z dalších článků.

Umí toho mnohem víc

Na závěr ještě uvedu, že silnou stránkou Skeinforge je také část Analyze, která umí zanalyzovat a prohlížet vygenerovaný nebo stažený GCODE.

3d-tisk-skeiniso

Prohlížení GCODE souboru pomocí části Skeiniso

Existuje také fork Skeinforge pojmenovaný SFACT. Některé věci řeší trochu jinak, ale ošklivé a nepřehledné uživatelské rozhraní zachovává. Najdete ho ve Fedoře v balíčku sfact. Jeho nespornou výhodou je, že je trochu aktivněji vyvíjen.

Na OpenShiftu běží můj experimentální Skeinforge online, který ale zatím umí používat jen naše profily z GitHubu a je poměrně pomalý. Pokud ale chcete naslicovat nějaký velký a/nebo komplikovaný objekt, který se slicuje klidně několik hodin, můžete používat cloud 🙂

V příštím článku se budeme zabývat programem Slic3r – velice aktivně vyvíjeným slicerem, který má mnohem příjemnější uživatelské rozhraní, správu profilů a další skvělé vlastnosti.